Предизвикателства пред отношенията между наука и публика. Гражданска наука в общественото здравеопазване и екологията.

На 8 и 9 октомври от 10 ч. в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ ще се проведе семинар с кръгла маса на тема Предизвикателства пред отношенията между наука и публика. Гражданска наука в общественото здравеопазване и екологията. Форумът е в рамките на дейностите по изпълнение на проект за изграждане на Център за високи постижения „Жан Моне“ по програма Еразъм+ на Европейската комисия. Форматът е хибриден – в зала „Компас“ на Пловдивски университет и чрез онлайн връзка (https://meet.google.com/bab-pfbb-kis).

Фокус на семинара са две от най-актуалните теми в наши дни: ваксинопрофилактиката и управлението на чистотата на въздуха. Ще се дискутират проблемите на ваксинационното покритие в страната и ниският обхват, причините за скептицизма по отношение на ваксините и възможностите за изграждане на ефективна комуникативна стратегия; както и казусът с мръсния въздух в град Пловдив и възможните мостове на диалог между гражданите и екологичните политики за осигуряване на качествена градска среда. Ще се търсят отговори на въпросите: могат ли гражданите да бъдат активни участници в процеса по „добиване“ на истината? Как се борави с научни данни и какви са критериите за ориентация при употребата на информация? Как гражданите могат да участват във формирането на политики, основани на факти?

Сред поканените участници са студенти, учени, преподаватели и експерти от областта на социологията, епидемиологията, физици, химици, както и юристи и граждани.

Можете да проследите събитието на живо във Фейсбук тук