За да се осигури и гарантира високо качество в изпълнението на проекта и изграждането и функционирането на центъра, екипът разчита на консултативен борд, съставен от утвърдени в Европейските изследвания учени. 

Йохан Скот е професор по Глобална сравнителна история в Университета Утрехт и Центъра за глобални предизвикателства (UUGLOBE). Той е директор на Консорциума за трансформативна иновационна политика (TIPC) и изследователския проект Дълбинни преходи. Преди това е бил директор на Центъра за научна политика (SPRU) в Университета в Съсекс.

Йохан Скот е академичен предприемач, който изгражда мостове между науката и практиката, като прилага трансдисциплинарен изследователски подход. Той работи съвместно с актьори от различни академични дисциплини, политици, правителства, гражданското общество, неправителствени организации, медии и бизнес представители, за да се справи с най-големите предизвикателства в нашето време, като климатичните промени, енергийните технологии и социалното неравенство, сигурността и миграциите.

            Проф. Скот има множество публикации, посветени на Европа и Европейските изследвания. (https://www.johanschot.com) Член е на Кралската холандска академия за изкуства и науки (KNAW). През 2014 г. печели наградата Freeman 2014 за Making Europe bookseries. През 2015 г. е награден с медал Леонардо да Винчи за изключителния си принос за изследванията си в областта на историята на технологиите.

 

Иван Кръстев е председател на УС на Център за либерални стратегии (България) и старши изследовател в Институт по хуманитарни и социални науки (Виена, Австрия). Основател и член на Европейския съвет за външна политика, член на борда на Международната кризисна група. Член е на учредителния съвет на Европейския съвет по външни отношения, член е на глобалния консултативен съвет на Фондация за отворено общество, Ню Йорк, и член на консултативния съвет на Центъра за анализ на европейската политика и Европейската фондация за култура.

Иван Кръстев е асоцииран редактор на Европейския свят и член на редакционния съвет на Списание за демокрация и  Преход – Европейски преглед.  От 2004 до 2006 г. Иван Кръстев е изпълнителен директор на Международната комисия за Балканите с председател бившият италиански премиер Джулиано Амато. Бил е главен редактор на българското издание на Външна политика и е бил член на Съвета на Международния институт за стратегически изследвания, Лондон (2005-2011 г.). Стипендиант в Колежа Св. Антъни (Оксфорд), в Центъра за международни учени Удроу Уилсън (Вашингтон), в Университета във Фрибург (Швейцария) и Института Ремарк в Нюйоркския университет. Поддържа месечна колонка във вестник „Ню Йорк Таймс“.

            Иван Кръстев е публикувал множество трудове със значимо влияние, посветени на Европа и Европейския съюз. Една от последните му книги „След Европа“ (2017), получи широк отглас и признание от политици и интелектуалци от целия свят.

Абел Полезе е старши изследовател в Института за разрешаване на международни конфликти и възстановяване на конфликти на DCU. Бил е стипендиант по програмата „Мария Кюри“ в Техническия университет в Дрезден, Германия (2006-2008 г.) и Университета в Единбург, Шотландия (2008-2011 г.). През 2012-2013 г. работи като политически анализатор към Европейската комисия. Бил е гост-лектор в няколко университета в Северна Америка (Харвард, Торонто, Манисалес), в Европа (Париж, Будапеща, Дубровник, Москва, Каляри, Вилнюс, Риека, Киев) и Азия (Тезпур, Делхи, Пекин).

 Абел Полезе има опит в осъществяването на множество изследователски проекти, а проектът му „Устойчиво развитие в културното многообразие“ получи наградата за глобално образование от Съвета на Европа през 2011 г. Редактор е на „Проучвания на държавите и обществата в преход“, индексирано от Scopus списание за отворен достъп. Абел Полезе е активен участник в дебати и инициативи за отворена наука и научни постижения с Глобалната младежка академия, една от основните организации, занимаващи се с научни политики с дейност на пет континента.