С приложения по-долу превод на статията от украинския философ Володимир Йермоленко, екипът на Център за върхови постижения “Жан Моне” кани специалисти в областите на философията и литературата, които да вземат отношение по темата, чред представяне на своята експертиза. Анализите могат да бъдат изпратени на електронната поща на Центъра: jmcenter@uni-plovdiv.bg

Една от улиците в Хохолив – град точно на изток от украинската столица Киев – носи името на Михаил Лермонтов, руски поет от 19-ти век. Лермонтов никога не е посещавал Украйна и само няколко негови стихотворения засягат украински теми. Но улици в цяла Украйна все още са кръстени на него и на други руски културни дейци, наследство от нейното съветско имперско минало. Хохолив, в който се водеха тежки боеве през март, почита по подобен начин Антон Чехов, Владимир Маяковски и Александър Пушкин. Наименуването на улици във всеки град, село и село е само един инструмент за една империя да обозначи и контролира своето колониално пространство. Всяко известно руско име беше начин да се изключи украинско. Имената на улиците бяха инструмент за изтриване на местната памет.

Руските литературни величия обаче не само заемат имената си с имперския проект на своята страна. Много повече, отколкото обикновено се признава, техните писания също допринасят за оформянето, транспортирането и вкореняването на руската имперска идеология и националистически мироглед.
Защо Лермонтов? Той има специфичен образ в руската литература като писател, войник, женкар и поет-романтик. Той създава идилични образи на Кавказ, които са пленили въображението му, както много други известни руски писатели. Подобно на Пушкин, той умира драматично на дуел.
Но зад романтизма от началото на 19-ти век има нещо друго: студената хватка на една империя. Най-известното стихотворение на Лермонтов – „Мцири“ или „Послушникът“, написано през 1839 г. – е идиличен разказ за кавказки монах, пленен от офицер от руската армия като момче. Основната емоция на стихотворението е чувството за безнадеждност: гордата и славна история на народа на Кавказ е в миналото и си е отишла завинаги, а носталгията на главния герой по изгубеното минало ни казва, че той принадлежи към победената страна на човечеството. В „Уланша“, едно ранно нецензурно стихотворение на Лермонтов, той разказва за колективното изнасилване на жена от руски войници; в текста не изглежда да има никакви видими признаци на съчувствие към жертвата. Друго стихотворение, „Кавказец“ („Кавказец“), намеква, че истинските кавказци не са местните жители, а руските войници, които завладяват региона в началото на 19-ти век – точно както съветските войници, изпратени да нахлуят и окупират Афганистан, са разговорно наричани „афганистанци“. ”
Точно както Лермонтов изгражда имперската, колониалистка руска перспектива за Кавказ, Пушкин прави това за Украйна. Вземете Полтава, поемата на Пушкин за Иван Мазепа, украинския хетман, който се разбунтува срещу тогавашния цар Петър Велики затягащ руския контрол над Украйна (и когото руският президент Владимир Путин току-що спомена в реч за връщането на земите на Руската империя). За украинците Мазепа е символ на национална съпротива срещу руското господство и напомняне, че царска Русия е нарушила договор от 17-ти век, запазващ автономията на казаците (бъдещите украинци) в замяна на вярност към московчаните (бъдещите руснаци). За украинците Петър нарушава сделката; за руснаците всяка украинска претенция за автономия е предателство – точно както е за Путин сега. Пушкин възприема руската гледна точка, като изобразява Мазепа като похотлив предател, който би „пролял кръв все едно че е вода“. Украинците трябва да бъдат съжалявани и презирани, предполага стихотворението, като „приятели от стари и кървави времена“.
Ще намерите същото послание в известната историческа новела на руския писател Николай Гогол за Украйна: Тарас Булба. Когато Гогол – украинец по рождение – сменя украинската си идентичностс руска имперска идентичност, той изразходва голяма част от таланта си, за да докаже, че всичко украинско е остаряло и, което е по-важно, жестоко. Според разказа на Гогол те се нуждаят от Руската империя, за да могат да се цивилизоват.
Има, разбира се, и алтернативен начин за гледане на нещата. Няколко години след като Гогол и Пушкин създават образа на украинските казаци като част от остаряло и жестоко минало, Тарас Шевченко – украински поет, художник и национален герой – казва на своите сънародници, че казашкият антитираничен и прото-демократичен дух не е реликва от миналото, а предвестник на бъдещето. Погледът на Шевченко към Кавказ по същия начин е различен от този на Лермонтов: не идиличен пейзаж, където романтизираното руско господство е заличило историята, а изключително драматична сцена, където имперското насилие произвежда реки от кръв, а съпротивата е силна и безкомпромисна. Боритеся—поборете („Борете се и ще победите“), емблематичният лозунг на Шевченко за бунт срещу тиранията, идва от поемата му Кавказ („Кавказ“) и е еднакво приложим за кавказките и украинските борби срещу руската имперска власт. Докато Кавказът на Лермонтов е снежнобял, идилично студен и отдалечен от човешкото страдание, Кавказът на Шевченко е кървавочервен и потопен в битката на човечеството за свобода.

Лермонтов пише стихотворение за колективно изнасилване от гледна точка на руските извършители; Завръщащият се образ на Шевченко е този на покритка – на украински „пропаднала жена“. Неговата провокативна религиозна поема „Мария“ прави паралел между украинска покритка, която ражда извънбрачно дете от московски войник, може би след изнасилване, и майката на Исус – като самотни, страдащи майки. Емпатията към жените, претърпели сексуално насилие, е отговорът на Шевченко на поетизацията на изнасилването от Лермонтов – където и в двата случая извършителят е руснак, а жертвата е завладян субект.
След като започнете да го търсите, ще намерите руската литература, пълна с империалистически дискурс, романтизирано завоевание и жестокост и мълчание за последствията. Дори ако творбата е привидно съпричастна към имперския субект, като Тарас Булба или Мцири, тази емпатия е романтична представа за тъжната съдба на субекта на вечна изостаналост и подчинение. По същото време, когато европейският ориентализъм развива образа на африканските и азиатските общества като без история, която си струва да бъде разказана, руската литература изгражда образа на Кавказ и Украйна като общества, чиито насилствени истории заслужават да бъдат забравени.

Паралелите с днешната руска завоевателна политика са дълбоки и широки. „Към клеветниците на Русия“ на Пушкин е забележителен пример за антиевропейски памфлет, канализиращ агресивния руски империализъм. Неговото отношение към полското въстание от 1830-1831 г. е в известен смисъл подобно на сегашния възглед на Кремъл за така наречените цветни революции в бившата съветска империя. Пушкин открито заплашва Европа с война („Забравихме ли вече да завладеем?“) и напомня на читателите за огромната сила и завоевания на Русия („От горещите колхидски степи до ледените планини на Финландия“). Има права линия от идеологията на Пушкин до днешната неоимперска реторика. Един от руските лозунги по време на руско-украинската война беше „можем да повторим“ – умишлено припомняне на минали войни за унищожение и завоевание, за да се сплашат въображаемите врагове на Русия. По подобен начин руският поет и съвременник на Пушкин Фьодор Тютчев по времето на революциите в Европа от 1848 г. възхвалява Руската империя като опора на Европа за предотвратяване на избухването на опасна демокрация – точно както Русия днес е авторитарният модел за (и поддръжник) на антидемократичните сили отдясно и отляво в Европа.

Когато западните учени представят златния век на руската литература през 19-ти век като интелектуална борба между западняци и славянофили, те пропускат националистическите и империалистическите подводни течения, общи и за двете течения. Дори така наречените западняци вярват в руската изключителност и често се превръщат в радикални противници на това, което смятаха, че подкрепя либералната Европа, като често поддържаха тираничния модел на руското общество. Малко автори илюстрират по-добре този феномен от руския писател Фьодор Достоевски, който от социалистически радикал в младостта си се превърна в религиозен фундаменталист по-късно в живота си. Той каза, че руските социалисти и комунисти „не са европейци“ и „ще станат истински руснаци“ – с други думи, ще отхвърлят Запада. В романа „Демони“ Достоевски описва западните идеи като „демонични“ съблазни, които трябва да бъдат осъдени.

Независимо дали тези писатели възприемат повърхностно западните идеи или не, тяхната етно-националистическа, имперска призма помогна в Русия да се установи повече тирания, не по-малко. Изпуснати на руска земя, дори западните прогресивни идеи се превърнаха в нова и по-силна тирания – независимо дали при великия модернизатор на Русия Петър Велики или при болшевиките, чиято убийствена тирания беше изградена върху европейските социалистически идеи.
Всички тези неща продължават и днес. Когато Русия унищожи Чечня през 90-те години на миналия век, предизвика изкуствени сепаратистки борби в Молдова и Грузия през 90-те години, нахлу в Грузия през 2008 г. и нахлу в Украйна през 2014 г. Всички тези актове на бруталност имаха своята интелектуална основа в великите руски литературни класици и техните нагласи към колониите и завоеванията на империята. И до ден днешен тези автори и техните произведения казват на руснаците, че няма нищо за уважение в земите, окупирани от руските войници. Когато Пушкин описва украинските казаци като кървави и жестоки, това е само версията от 19-ти век на днешния пропаганден разказ за украинците като предполагаеми нацисти, чиято историческа съдба е смърт и подчинение. Когато Тютчев представя Русия от 19-ти век като славния спасител на Европа от демокрацията, той се отразява в борбата на Путин да преобърне цветните революции в Украйна и другаде.

Разбира се, руската култура не е единствената причина за руските престъпления и връзката между културата и политиката никога не е линейна. Но е наивно да се мисли, че руската култура е невинна и свободна от империалистическия дискурс, който е бил в основата на руската политика от векове. И въпреки че западните университети изучават империализма и ориентализма в западния литературен канон – романистите Гюстав Флобер, Ръдиард Киплинг и Джоузеф Конрад, веднага идват на ум че те почти напълно игнорират подобни напъни в литературата на последната нереконструирана колониална империя в света, която се бори с друга война за имперско завоевание, докато пиша.

Така че, ако търсите корените на насилието на Русия срещу нейните съседи, желанието й да изтрие тяхната история и отхвърлянето й на идеите на либералната демокрация, ще намерите някои от отговорите на страниците на Пушкин, Лермонтов и Достоевски.

Източник: https://foreignpolicy.com/2022/06/25/russia-ukraine-war-literature-classics-imperialism-ideology-nationalism-putin-pushkin-tolstoy-dostoevsky-caucasus/?fbclid=IwAR3jMPAIMQbOQ1avg46IhWKONu9833AVmLXBD4tSmj3fmkIYEcOHebfx7Yg 

Превод и редакция: Иван Чалъков

Володимир Йермоленко е философ, главен редактор на UkraineWorld, ръководител на Анализи в Internews Ukraine и домакин в подкаста Explaining Ukraine.