Първа среща по проект „Персонализирано изследване за първична превенция на рака чрез участие на гражданите и дигитално активирана социална иновация“ (4P-CAN) се проведе в Букурещ, Румъния – 16-17 май 2023 г.

Центърът за иновации в медицината заедно с 16 европейски партньори стартира финансирания от Европа проект Horizon Cancer Mission „Персонализирано изследване за първична превенция на рака чрез участие на гражданите и дигитално активирана социална иновация“ (4P-CAN) в Букурещ, Румъния. Събирането на изследователски организации и асоциации на много заинтересовани страни отбелязва ангажимента на организациите да подобрят превенцията на рака и да намалят неравенствата чрез насърчаване на възприемането на иновативни изследователски дейности, включващи европейски граждани.

В продължение на четири години 4P-CAN (www.4p-can.eu) ще идентифицира бариерите пред приемането на мерки за първична превенция на рака чрез изучаване на рискови фактори за рак като тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа активност, наднормено телесно тегло, HPV и HBV инфекции ( предотвратими чрез ваксинация) и замърсяване на околната среда. Проектът ще събере доказателства за индивидуалното придържане към здравословно поведение в страни от Източна Европа като Румъния, България, Република Молдова, Северна Македония, Черна гора и Украйна.

Д-р Мариус Геанта, президент на Центъра за иновации в медицината, каза: „4P-CAN е много навременен проект, тъй като се занимава с първичната превенция на рака в контекста на препоръките на Мисията за борба с рака, с основната цел да се разработи нов модел на персонализирана първична превенция, базиран на иновативни подходи от социалните и хуманитарните науки. Той се възползва от опита на 17 бенефициенти от 11 държави. Знаем, че първичната профилактика на рака е пренебрегвана и недостатъчно финансирана – само 5% от средствата за научни изследвания са били изразходвани за нея през последното десетилетие. От друга страна, имаме високите очаквания на гражданите да инвестират и да предлагат по-ефективни решения за превенция на рака. 4P-CAN отговаря на тази нужда и има за цел да намери нови ефективни стратегии за подход към първичната превенция на рака. Нещо повече, нашият консорциум е силно представителен на европейско ниво, смесвайки източни и западни партньори и по този начин е в състояние да разбере и да се справи с неравенствата Изток-Запад при рака.“

Проектът 4P-CAN е изграден върху иновативна визия, която се стреми да разбере сложната система около гражданина и как тя увеличава риска от рак на три нива – макро (на национално ниво), мезо (на ниво общност) и микро (на индивидуално ниво). Проектът ще следва разказа на Европейския кодекс срещу рака, прилагайки изследвания, социални науки, хуманитарни науки с поведенчески науки, за да създаде персонализирани инструменти за първична превенция на рака.

Въз основа на познанията по проекта и методите за изпълнение, 4P-CAN ще създаде две „живи лаборатории“, една в Румъния и една в България, насочени към възприемането на превантивни поведения, базирани на 12-те препоръки на Европейския кодекс срещу рака. Проектът 4P-CAN е сътрудничество между 17 организации от 11 различни страни, включително балканските страни, които са държави-членки на Европейския съюз (ЕС) и държави извън ЕС, и западни държави-членки на ЕС като Португалия, Италия, Франция, Ирландия и Белгия.

Като партньорска организация на 4P-CAN, екипът на център Жан Моне има удоволствието да допринесе за социални иновации и всеобхватни политики за намаляване на икономическите разходи при случаи на рак и създаване на нов модел за ангажиране на гражданите за първични превантивни мерки. Нашият принос ще съдържа поредица от различни подходи за изследване на проблемите на първичната превенция, включително поставяне и използване на иновативни сензори за отчитане на количеството радон в реално време, както и прилагането на дейности от типа „жива лаборатория“. Подобен вид изследвания залага на тестването на различни ресурси в реални условия след граждани, които са идентифицирани като заинтересовани страни в процеса на първичната превенция на ракови заболявания.

 

Проект финансиран от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче са само на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или Европейската изпълнителна агенция по здравеопазване и цифрови технологии (HADEA). Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган могат да носят отговорност за тях.