Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Публична лекция: Актуални предизвикателства пред европейската политика за младежта

октомври 31, 2022 @ 2:00 pm - 5:00 pm

Лекция на д-р Сийка Ковачева, Център за високи постижения „Жан Моне“, Катедра по приложна и институционална социология към ФИФ на ПУ на тема:

„Актуални предизвикателства пред европейската политика за младежта“

31 октомври, 14:00 ч. зала „Компас“ и онлайн

Линк за присъединяване: https://us02web.zoom.us/j/87685394207?pwd=UXg1MjkvMlJyUWNFUk9ZeXFtTUhhdz09

Meeting ID: 876 8539 4207, Passcode: 123456

След лекцията млади изследователи ще направят научни съобщения, в които ще представят резултати от свои научни изследвания:

  • Дарена Христозова, докторант, „Неравният път на младите хора към зрелостта. Европейските политики в подкрепа на младежките преходи от образование към заетост и техният „превод“ в България“
  • Биляна Милева, докторант, „Активността на младите хора за самоусъвършенстване. Европейски политики за развитие на физическата култура и спорт“
  • Петя Банкова, магистър, „Политическо, гражданско и социално участие на младите хора в Европа“

 

Програма на събитието

Откриване на лекцията (14:00-14:10 ч.)

Сийка Ковачева (лекция) – 14:10-15:00

Дарена Христозова (научно съобщение) – 15:00-15:15

Биляна Милева (научно съобщение) – 15:15-15:30

Петя Банкова (научно съобщение) – 15:30-15:45

Обща дискусия – 15:45-16:15

 

За темата:

С приемането на Бялата книга за младежта през 2001 г. Европейският съюз (ЕС) се насочи към формирането на официална политическа линия за координиране на националните политики за младежта на страните-членки, въпреки придържането към клаузата, че младежката политика на ЕС трябва да се реализира без „всякаква хармонизация на законовите и подзаконовите разпоредби на държавите-членки“ (Договор за функционирането на ЕС, 2009). Така европейската политика в тази област се колебае между „срамежливата интеграция“ (отгоре) чрез създаването на общи стратегии, програми и наднационални институции за младежка политика, от една страна и „скритата интеграция“ (отдолу), която се осъществява чрез мобилност в ЕС на самите млади хора за обучение, работа и туризъм, от друга страна. Националните политики на отделните страни се колебаят между целите за овластяване на младите хора (младежко участие) и защита на младежта (като група в уязвима ситуация). В резултат възникват множество предизвикателства, към обсъждането на които е насочено това събитие.

Каним за участие в дискусията експерти в областта на младежката политика, младежки работници, представители на младежки организации, социални работници, професионалисти в областта на образованието, младежката заетост, професионалното обучение и обучението през целия живот, студенти и изследователи.

 

За лектора:

Доц. д-р Сийка Ковачева е преподавател в катедра „Приложна и институционална социология“. Нейните интереси са в областта на изследванията на младежта (преход от образование към заетост, междугенерационни отношения, гражданско участие) и социалната политика (заетост и баланс работа-семейство). Ковачева е участвала като изследовател и национален координатор на множество национални и международни изследвания. Ръководила е българските екипи на проекти, финансирани по програмите на Европейската комисия, между които „Конструиране на образователни постижения в Европа. Многослоен анализ на постиженията и провалите в жизнения път (CLEAR)“ (2022-2025 г.); „Политики в подкрепа на младите възрастни в техния жизнен път (Young_Adulllt)“ (2016-2019 г.) и „Овластяване на младото поколение – към нов социален договор в страните от  южното и източното Средиземноморие (SAHWA)“ (2014-2017 г.). Два мандата е била член на мрежата от младежки изследователи към Партньорството за младежка между Европейската комисия и Съвета на Европа (2015-2019 г.) и на експертната група за оценка на уикипедията за националните младежки политики на Изпълнителната агенция за образование, аудиовизуална политика и култура към Европейската комисия – 2016-2020 г.). Сред последните й публикации са книгите „На път. Миграцията в жизнения опит на българските мигранти в Европейския съюз“. София, 2021; „Преходите в жизнения път на младите хора“. Пловдив, 2020; Lifelong Learning Policies for Young Adults in Europe. Navigating between Knowledge and Economy. Bristol 2020.

 

За представящите научни съобщения:

Дарена Христозова е докторант по социология в катедра „Приложна и институционална социология“ към ФИФ на ПУ от 2019 г. Изследователските ѝ интереси са в областта на социологията на младежта, като в своята дисертация и публикации тя се фокусира по-конкретно върху младежкия преход от образованието към труда, оценявайки влиянието на съвременните социални промени и несигурност. Дарена Христозова има опит в набирането на качествени емпирични данни – провеждала е дълбочинни интервюта, както с млади хора, намиращи се в преход към заетост, така и с експерти от формални и неформални организации, запознати с практиките на обмен на работна сила в рамките на европейските трудови пазари.

Биляна Милева завършва бакалавърска степен по социология в Пловдивския университет през 2009 г. и след това продължава с магистърска степен по медийна комуникация (журналистика, PR и реклама). От 2013 г. Биляна Милева работи в неправителствения сектор като част от Сдружение БГ Бъди активен (BGBA) и е национален координатор на паневропейската кампания NowWeMOVE за България, ръководена от Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), Дания. Биляна работи като част от BGBA до 2020 г. и през периода е управлявала и подкрепила над 20 проекта, финансирани от Европейския съюз, спонсори и фондации. В своето изследване Биляна следва специфични философски разработки в социалната теория, които се основават на социалната структура, социалния феномен и използването на езика и генерирането на смисъл, които са основата на социалното взаимодействие.

 

Петя Банкова притежава бакалавърска степен по „Книгоиздаване“ от 2020 г. от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистърска в специалност „Европеистика“ от Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ от 2022 г. Професионалният ѝ опит е тясно свързан с редакторската и журналистическа дейност, както и дейност от административен характер в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Успешно защитената ѝ през 2022 г. магистърска теза засяга темата за гражданската, политическа и социална ангажираност на младите хора в страната и техните възгледи относно ЕС.

Детайли

Дата:
октомври 31, 2022
Час:
2:00 pm - 5:00 pm
Събитие Тагове:
, ,

Организатор

Център за високи постижения „Жан Моне“