Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Нов център за високи постижения „Жан Моне“ към Пловдивски университет

февруари 24, 2021 @ 10:00 am - 4:00 pm

Нов център за високи постижения „Жан Моне“ към Пловдивски университет. Проектът за разкриването му е плод на дългогодишните усилия и експертиза на преподаватели от катедра „Приложна и институционална социология” в областта на изследванията на интеграцията на Европа. Център „Жан Моне“ ще работи в няколко направления:

  • наука, технологии, иновации;
  • върховенство на закона и демокрация;
  • социална политика.

Ръководителят на проф. Иван Чалъков, отбеляза по време на първото информационно събитие, че една от спецификите на идеята е, че проектът не е чисто образователен, а има сериозна изследователска насоченост в избраните сфери. Това е и една от причините за изключително високата оценка на проекта от ЕК.

Теоретичната рамка, в която ще развива дейността си новият център е парадигмата за „скритата интеграция“ на Европа – доц. Тихомир Митев формулира изходната позиция на екипа по време на информационното събитие: „В направлението на т. нар. Европейски изследвания и изследванията на ЕС се залага предимно на изучаване на политическите интеграционни процеси в Европа, започнали през  20 в. За разлика от този конвенционален подход, колеги от мрежата „Tensions of Europe“, основана в началото на 21 в. от изследователи в областта на история на технологиите, предложиха един по-различен подход – да изследваме скритата интеграция, която започва далеч по-отдавна и в известна степен е много по-дълбока и по-надеждна.“

Европа се формира като общност далеч преди нейната политическа конституция и тя е свързана с материална мрежа, технически и медицински стандарти и т.н. Става дума за циркулация на обучени хора, знания, технологии и стандарти (правни, икономически, ако щете медицински и т.н. и т.н.), които се процеждат през политическите граници.

Един от изключително актуалните казуси, които може да се анализира в рамките на всяка от тематичните насоки на центъра е казусът за справянето с глобалната пандемия от Covid-19, както и създаването и разпространението на ваксините за този вирус в рамките на Европа и света. Това беше и темата застъпена като част от първото информационно събитие на центъра, като можете да гледате видео от събитието в нашия YouTube канал.

По време на срещата Доц. д-р Надя Чернева, в качеството си на представител на ръководството на ПУ, изрази сърдечните си пожелания за успеха на това начинание и готовността си да съдейства за развитието на дейността на центъра и разпространението на резултатите от работата му.

[i] Проектът е съфинансиран по програма Еразъм+ на Европейската комисия.
Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Детайли

Дата:
февруари 24, 2021
Час:
10:00 am - 4:00 pm
Събитие Тагове:
,