Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Лекция 4: Потребление без растеж или растеж без потребление: трусове в епохата на пост-растежа“ се провежда в рамките на Цикъл публични лекции „Европейска политика и практика в науката, технологиите и иновациите

май 3, 2022 @ 4:00 pm - 6:00 pm

Лекцията на ас. д-р Димитър Събев, Институт за икономически изследвания при БАН на тема: „Потребление без растеж или растеж без потребление: трусове в епохата на пост-растежа“ се провежда в рамките на Цикъл публични лекции „Европейска политика и практика в науката, технологиите и иновациите“

3 май 2022 г.

място: ПУ „П. Хилендарски“, на място в зала „Компас“ и чрез онлайн връзка

час: 16:00-18:00 ч.

или онлайн на линк: https://us02web.zoom.us/j/89172321253?pwd=bTBOOWoxRHZCaTBpNFVVNTEydytKUT09

Meeting ID: 891 7232 1253, Passcode: 235123

С настоящата серия от лекции екипът на Центъра за високи постижения „Жан Моне“ цели да подпомогне учените и студентите в Пловдивски университет и останалите университети в града във връзка с предизвикателствата по изграждане на новата мрежа от изследователски университети в България. Лекциите са отворени както за членовете на академичната общност от ПУ, така и за учени и студени от останалите пловдивски ВУЗ, особено тези от Медицински университет Пловдив, който е водещия изследователски университет в града.

Центърът и неговите сътрудници имат акумулиран опит в областта на социология на иновациите и икономика на техническата промяна, включително по управление на приложните изследвания, трансфер на технологии, академично предприемачество и създаване на университетски спин-офф фирми, както и патентната защита научни резултати. Част от този опит е натрупан и в рамките на двата проекта „Университетски център за трансфер на знания и технологии „Пълдин“ (финансиран от Фонд Научни изследвания при ПУ „Паисий Хилендарски“, конкурс „Инкубатор за наука и предприемачество“ (2011-2012) и „Изграждане на капацитет за трансфер на технологии в ПУ „Паисий Хилендарски“, (ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“, К-21-00-9/02.10.2013, 2012-2015 г.).

Лекциите целят да изяснят основите на взаимоотношенията между университетите и фирмите от индустрията и останалите сфери на икономиката и обществото, основните психологически, организационно-културни и финансови проблеми в този процес, както и необходимите стъпки за създаване на подходяща институционална, правна и организационна атмосфера в университета, стимулираща академичното предприемачество и трансфера на технологии на институционално ниво.

Макар усилията за стимулиране на академичното предприемачество в ПУ да започнаха още от 2011 г., все още предстои много работа. Ключова предпоставка за изграждане на ефективна и устойчива предприемаческа среда е научно-приложната дейност и трансферът на технологии, като неин фундамент, да бъдат положени в стратегически контекст и климат на мотивиране, овластяване и гласуване на доверие на непосредствените изпълнители – от студентите и докторантите до професорите. Успешното реализиране на мисията на изследователския университет – измервано с броя патенти, стартиращи фирми, публикации в реферирани списания в Q1 и Q2 и други показатели, предполага създаване на условия, улесняващи инициативата и самоорганизацията „отдолу“ в съчетание с висококачествени финансови, счетоводни, патенти-юридически и други услуги. И всичко това трябва да бъде съпътствано от непрекъснати усилия за удържане и повишаване на качеството на фундаментално-научните изследвания.

 

Програма на събитието 

Откриване на лекцията 16:00-16:10 ч.

Лекция на ас. д-р Димитър Събев, Институт за икономически изследвания при БАН  16:10-17:10 ч.)

За лектора:

Димитър Събев е икономист и журналист, който изследва проблемите на економиката – пресечната точка между природа, пазар и култура. Автор е на книгите „Унизената Земя“ (2010), „Саламандър“ (2016) и „Маркетинг, потребление и икономически растеж“ (2021). Носител е на награди за разследваща журналистика и журналистическа етика. Доктор по икономика от УНСС с дисертация на тема Икономически (де)растеж. В момента работи в Института за икономически изследвания при Българската академия на науките.

Резюме на лекцията на тема: „Потребление без растеж или растеж без потребление: трусове в епохата на пост-растежа“ 

Авторитетни мислители от цял свят отдавна предупреждават, че пътят на икономическия растеж не е безкраен, а и не гарантира по-високо качество на живота. Но в държавните политики – икономически, социални, демографски – растежът все още е водеща цел. Причината е в особената роля на растежа в едно ориентирано към дълга, финансиализирано общество. Както всичко живо на този свят, и икономиката има стадии на развитие. Предстои да навлезем в новата епоха на пост-растежа, когато основна цел няма да е максималното потребление, а максималната удовлетвореност на единица потребление. Алтернативата е „растеж без потребление“ – Оруелски режим на контрол и подчинение.

Въпроси и дискусия 17:10 ч.

 

Детайли

Дата:
май 3, 2022
Час:
4:00 pm - 6:00 pm
Събитие Тагове:
, , , ,

Организатор

Център за високи постижения „Жан Моне“

Място

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
България + Google Map